4 minutes min

Бојата на фасадата на вашиот дом е исклучиво ваша работа

Facades

 

Пред неколку години летувавте и ви се допадна бојата на фасадата на апартманот што го изнајмивте. И како што обично се случува, домаќините една вечер ви подготвиле „риба на скара“, па до доцна во ноќта уживавте во пријатен разговор со сопствениците, со убаво вино во прекрасната природа.

За време на една ваква дружба, вие малку се опуштивте, па „сосема случајно“ ви кажаа како ја одбрале таа боја за фасада. Велат, избирале и избирале, но не можеле да се одлучат, се додека еден ден „случајно“ поминувале пред куќа која што ја бојадисувале, им се допаднала бојата и се решиле да застанат пред кaнтата и да го запишат точното име и нијанса на бојата. Значи бојата ја избрале сосема случајно.

Вашата приказна за изборот на бојата на фасадата можеби не е ваква, но секако не би требало да биде од типот: „Дај ми ја бојата што најмногу се продава“.

Што има магично во бојата на фасадата?

 

Боите се исклучително моќни во пренесување на пораките. Дури и „господарот на зборовите“, Оскар Вајлд, рекол дека некои работи полесно се прикажуваат на палета на бои отколку да се опишат.

Фасадата, односно нејзината боја е одлична бидејќи се наоѓа токму на тоа место. Одговара со околината, со градбите и со прекрасната природа.

Местото ги одредува боите, а фасадите раскажуваат одлични приказни. Луѓето патуваат во други земји, на други континенти, само за да се восхитуваат на улица со шарени фасади. Токму тоа е една од целите на архитектурата да поттикне чувства, емоции кои луѓето ќе ги прераскажуваат. Затоа, разговорот за време на вечерата со сопствениците на апартманот беше делумно и за архитектурата.

Бојата на фасадата е само еден дел од целата приказна за фасадите, но многу важен дел. Дилемата на инвеститорот често е како да се избере боја која ќе се вклопи во околината, која нема да им пречи на соседите, а сепак да биде посебна и да го одразува карактерот на жителите. 

Кој ја обои фасадата во жолта боја?