Поставување плочки или камен на тераса

terasa

 

Надвор, подовите се изложени на атмосферски промени и температурни разлики. Следете ги советите на Weber и ефикасно обновете го подот на терасата кој ќе биде отпорен на временските услови. Создадете квалитетен и издржлив под со нашите совети и производи

Прашања и предизвици

Надворешни услови

Vanjski uvjeti

При реновирање на подот на терасата, мора да имате предвид дека подот на отворено е подложен на временските услови и врнежи.

Температурни промени

Promjene temperature

Надворешните подови се под силни температурни влијанија. Тие можат да се оштетат и тоа ако замрзнат, или да се прошират во случај на високи температури.

Одвод на вода

Odvod vode

Ако водата се инфилтрира и стагнира под подните облоги, плочките се одвојуваат и подот останува влажен. Можноста за овој проблем се зголемува во отсуство на пад на водата.

Подготовка на подлогата

Пад кон одводот и чистење на површината
Background
 • Пред реновирање на самиот под на терасата потребно е да се исчисти површината.
 • Исчистете ја површината со млаз вода под висок притисок.
 • Проверете ја цврстината на подлогата и постоењето на пад на водата.
 • Падот може да се постигне со употреба на производи за израмнување на надворешните површини.
 • Направете пад од најмалку 1,5 cm на метар, за да обезбедите правилен проток на дождовницата надвор од терасата.
 • Без пад, водата ќе се акумулира и ќе предизвика проблеми во иднина.
Хидроизолација
hidrizolacija
 • Нанесете слој од прајмер weber.prim 813 рамномерно со градежна четка или валјак (концентрацијата на weberprim 813 се одредува во зависност од впивливоста на подлогата). 
 • За да се добие целосна хидроизолација на подлогата, се препорачува површината да се обработи со weber.tec Superflex D2 или weber.tec D-max 2K во најмалку два слоја. 
 • Вкупната дебелина на сувиот слој мора да биде најмалку 2 mm. Секој слој треба да се нанесе нормално над претходниот.
 • Аглите, дилатациите, како и преодните зони на материјалот, треба да се зајакнат со еластичен водоотпорен сет weber.tec 828 потопен во првиот слој на weber.tec Superflex D2 или weber.tec D-max 2K

Поставување плочки или камен и фугирање

Лепење плочки или камен
Tiles
 • Кога го реновирате подот на терасата, размислете за производите што ќе ги користите, бидејќи тие мора да издржат различни товари.
 • Нанесете го webercol flex plus лепилото специјално дизајнирано за најсложените товари на сувата хидроизолација според упатствата за употреба и поставете ги плочките.
 • Лепилото за плочки Weber ќе помогне да се одржи долговечноста на вашите површини.
 • Секогаш нанесувајте лепак на двете површини (површината на која ги поставувате плочките и самата плочка).
Површинско чистење
cistenjegletuvanje
 • Користете Weber маса за фугирање на керамички плочки webercolor comfort , специјално дизајнирана со технологија за активна одбрана против мувла, која е поотпорна на временските промени и изложеноста на УВ светлина. 
 • Со помош на гумена глетарка исполнете ги споевите на плочките со Weber масата за фугирање webercolor comfort. Влечете ја гумената мистрија дијагонално, така што долниот дел од глетарката ќе биде притиснат на плочките за да го собере вишокот на маса за фугирање. 
 • Со врвот на прстот проверете го стврднувањето на фугата за да го одредите најдоброто време за измивање на фугата од плочката.
 • Кога чистите со влажен сунѓер, измазнете ги фугите со кружни движења.
 • После тоа, измијте ја површината на плочките со повлекување на сунѓерот дијагонално.
 • Длабочината на спојот мора да биде најмалку еднаква на неговата ширина.
 • Во случај на природен камен со неправилни форми, нанесете фуг маса за камени површини (> 10 mm) со помош на ѕидарска мистрија.

Наша препорака

 • Доколку е потребно кога изведувате косини и падови, користете производи специјализирани за израмнување на површините
 • При реновирање на подот на терасата, задолжително внимавајте на стабилноста, чистотата и јачината на подлогата
 • Внимавајте на условите за нанесување: +5 °C до +35 °C
 • Обратете внимание на ветерот и сонцето, кои го скратуваат времето на стврднување на лепилото
 • Користете премази отпорни на мраз за надворешна употреба
 • Почитувајте ги дилатационите споеви
 • Пред употреба, погледнете ги упатствата за употреба на производот